pierniczki

Szybki przepis, jeszcze zdążą zmięknąć i równie szybko znikną, bo są taaakie dobre.

 Zyskały popularność podczas Świąt Bożego Narodzenia Pyszne, pachnące, korzenne… to jedno.

Ale ile zabawy przy ich tworzeniu i zdobieniu.. nam sprawia tyle radości, co malowanie pisanek na Wielkanoc. Może nawet ciut więcej 😉

No bo w końcu – oprócz  tego, co w Święta najważniejsze – rodzinne przygotowania i wspólne spędzanie czasu też sprawia mnóstwo radości.

Co prawda czasu nie zostało już wiele.. ale nadchodzi weekend, więc jeszcze zdążycie parę pierniczków upiec. To wcale nie zajmuje tak wiele czasu. A żeby było sprawniej podrzucamy Wam szybki przepis i kilka rad jak usprawnić produkcję.

Przepis:

500 g mąki

150 ml miodu

120 g masła

120 g cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 opakowanie przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Rozpuścić masło, połączyć z miodem. Na stolnicę wysypać suche składniki, zrobić dołek i wlać do niego płynne składniki, dodać jajko. Zagnieść ciasto. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 175°C. Przygotować blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5-7 mm. Wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce i piec ok. 10 minut. Do ostygnięcia wykładać na kratkę.

I już!

Proste i szybkie. A zdobienie to całkiem inna bajka, ale przy braku czasu też mamy szybkie sposoby.

A teraz tipy:

  • Aby wycinanie pierników szło szybko i sprawnie warto przygotować więcej foremek i układać je na cieście blisko siebie – w ten sposób z jednego rozwałkowanego kawałka ciasta uzyskamy jak najwięcej gotowych ciastek. Zatem: najpierw wycinamy ile się da, a potem układamy na blaszce „hurtem”
  • Przygotować dwie blaszki – w czasie pieczenia jednej porcji, możemy już przygotować następną
  • Ustawić timer na 10 minut – zawsze można jeszcze trochę je dopiec, a mając ustawiony czas nie musimy się martwić, że zapomnimy je w porę wyjąć z pieca i możemy w tym czasie spokojnie produkować kolejne pierniczki
  • Czasu trochę mało, więc żeby pierniczki zdążyły zmięknąć po upieczeniu udekorujmy je od razu jak ostygną
  • Żeby zmiękły zamknijmy je w pudełku razem z połową pomarańczy lub jabłka (tylko na kilka godzin). Pamiętajcie jednak, by nie zostawić owoców za długo, bo szybko się psują
  • Im mniej miodu, tym będą bardziej miękkie
  • szybkie zdobienie: rozłożyć pierniki na desce lub czystym blacie, lukrem lub polewą czekoladową polewać po wszystkich ciastkach cienkim strumieniem w różnych kierunkach, sypnąć po całości dowolną posypką
  • polewę lub lukier można też nałożyć na całe pierniczki pędzelkiem, a po wierzchu sypnąć posypkami,  kokosem lub makiem